5 причини да се осмелите да работите за себе си

да работите за себе си

Мога да ви изброя поне 5 причини да се осмелите да работите за себе си. Преди това обаче си представете следния сценарий. Всеки делничен ден алармата прекъсва съня ви в сутрешен час, определен от работното ви време. Ставате, правите си тоалета, закусвате, пиете кафе. Шофирате или се возите в градския транспорт до офиса. Като бонус получавате изнервящо задръстване и букет от ароматни хора, които са дали обет да не припарват до баня и сапун. Пристигате до работното си място. Работите за целите на шефа си, в оптимистичен вариант около девет часа, в реален – поне дванадесет часа. И какво от това, че нямате време за собствените си стремежи, за семейството си – нали си получавате заплатата редовно?

Този сценарий ви хареса? Тогава спрете да четете. Всеки има право да избира своя начин да бъде щастлив. Ако вашият е да работите за някой друг, следвайте го, важното е вие да се чувствате добре с решенията, които вземате в живота си.

Искате ли обаче да промените сценария, продължете с четенето. Специално за смелите, дръзките, лудите, за всички, които не се задоволяват с трохи, а искат голямо парче от питата, са тези 5 причини да се осмелите да работите за себе си.

1 Работите, за да реализирате свои идеи и цели

Да се разберем отсега – да работите за себе си означава да се трудите здраво. Мноооого здраво. Разликата е, че този път го правите, за да реализирате идеи и цели, които сами определяте за себе си. Мотивацията в този случай рязко скача нагоре, както несъмнено ще се убедите.

2 Да работите за себе си означава да разполагате с времето си

Предимството да разполагате с времето си върви в пакет с отговорността да го оптимизирате максимално ефективно. Нямате строго фиксирано работно време, но все пак е важно да си определите някакво. Съобразете го според часовете от деня и вечерта, в които сте най-активни. Сега вече можете да избирате кога да отметнете служебни задачи, кога домакински. За обяд ли да се видите с приятели или да побъбрите с тях на следобедно кафе. Преценете в кои часове за какво сте най-мотивирани и правете него. По този начин времето ще ви стига за повече неща.

3 Когато работите за себе си, мотивацията ви расте

От една страна работите за собствената си мечта, идея, цел. От друга – осъзнавате, че ако “забравите” да работите, няма да има с какво да си платите сметките в края на месеца. Мисълта за чудесните резултати, които постигате с труда си, е не по-малко мотивираща.

4 Сами определяте темповете, с които да вървите напред

Ако не всичко, то повечето е във ваши ръце. Искате да действате спонтанно, нестандартно или да обмисляте добре всяка стъпка? Сами определяте темповете, с които да вървите по пътя към осъществяване на целите си.

5 Да работите за себе си е да забогатявате вие, а не някой друг

Харесва ли ви да работите усърдно, за да забогатява шефът ви? Достатъчни ли са ви малките парченца, които ви подхвърля? Дори и заплатата ви да е завидно висока на фона на общия стандарт в бранша, тя пак е малко парченце спрямо много повечето, което можете да получите. От вас зависи да си го вземете. Ще отнеме време, ще имате предизвикателства, трудности, страхове. Бъдете търпеливи и последователни и един ден ще бъдете истински благодарни, че сте се осмелили да работите за себе си.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *